Blog

Der er stadig udfordringer i at få sin godkendte au pair til Danmark..

25. august 2020

Og det afføder mange spørgsmål og frustrerede familier.

Det har jeg i forrige uge skrevet et nyhedsbrev om. Til dem som ikke er tilmeldt mit nyhedsbrev, kan jeg kun opfordre til at man tilmelder sig, da jeg sender mange informationer, nyheder og opdateringer derigennem. Grundet, at Covid 19 stadig er en udfordring -specielt på Filippinerne, har jeg valgt at poste et sammendrag af mit nyhedsbrev her. 

De fleste familier har fået en nogenlunde normal hverdag igen efter ferie, med skolegang og job igen. Trods en opblusning af Coronavirus forsøger de fleste heldigvis at holde sammen på hverdagen, og gøre den så normal som det er muligt. Det betyder, at mange igen har en hverdag, som er fyldt med opgaver. Mange har siden Corona udbruddet ramte Danmark i marts ventet forgæves på deres allerede godkendte au pair fra Filippinerne. Det har og er stadig en frustrerende tid for begge parter. At have en au pair som er godkendt, men som de Filippinske myndigheder ikke vil lade forlade landet er problematisk. Ikke mindst for de au pairs, som pakkede deres kufferter og tog hjemmefra til Manila så snart de offentlige transportmuligheder dernede åbnede op igen. Jeg har flere au pairs, som på anden måned befinder sig i Manila og afventer kursus.

Jeg har forsøgt både at kontakte den Danske Ambassade i Manila, som responderer kort, at det ikke er deres bord. Herefter har jeg mailet frem og tilbage med andre filippinske instanser. Men det har desværre heller ikke resulteret i en løsning. Jeg har på samtlige mails informeret Udenrigsministeriet, Integrationsministeriet og SIRI i et håb om at nogen af disse kunne presse på overfor de Filippinske myndigheder. Jeg har ikke fået svar.

Problematikken ligger i, at au pairs ikke kan forlade landet, da der endnu ikke er åbnet for kursus. ”Overseas workers” kan tage kurset online, og det har jeg forsøgt at presse på for at au pairs også kan, samt at de kan blive testet for Covid-19 inden afrejse. Men myndighederne mener, at der er væsentlig forskel på at være ”Overseas worker”, som er et job, og au pair er ikke et job men kulturel udveksling. Det kan vi sagtens blive enige om, men det betyder jo ikke, at man skal fastholde au pairs som er godkendt, og som har tilladelse til indrejse i Danmark, da de har et anerkendelsesværdigt formål som det hedder. 

Mange familier er pressede og frustrerede, og har nu snart behov for en Plan B. Den arbejder vi lige nu med individuelt. Worst case er, at flere familier må opgive at få den au pair herop som allerede er godkendt, og ansøge om en ny fra anden destination. Det lægger for det første et unødigt pres på de au pairs som er i Europa i forvejen. Og ikke mindst i Danmark, hvor der i forvejen nu er en trend i at ”hapse naboens” au pair for at undgå de høje danskundervisningsgebyr. Så der kommer der endnu mere pres på. En anden problematik kan være at familier, som allerede har betalt danskundervisning på den au pair som befinder sig i venteposition på Filippinerne har spildt pengene. Det er noget jeg har forespurgt hos Siri om hvad man kan forvente der... Men jeg har endnu ikke fået svar.


Der skal ikke herske tvivl om, at jeg gør hvad jeg kan for at hjælpe hver enkelt au pair og familie. Jeg har stadig et håb om at få hver og en ud af Manila hurtigst muligt. Jeg forsøger at finde Plan B, og bruge mit netværk, hvor det er muligt og giver mening. Jeg får opkald fra frustrerede familier. Og det kan jeg absolut godt forstå. Jeg gør hvad jeg kan, og forsøger at hjælpe alle og maile opdateringer til hver og en. Der er dog flere ting, som er ude af mine hænder og beføjelser uanset hvor meget jeg gerne ville hjælpe og løse opgaverne. Jeg vil gerne kunne kigge tilbage på hver enkelt placering og sige det var en succes, men når det ikke er, så vil jeg kunne se tilbage og sige at jeg gjorde hvad jeg kunne. Min kollega på Filippinerne er i daglig kontakt med både myndigheder og de au pairs der venter på kursus i Manila. 

Derfor håber jeg at vi kan løfte i flok, og hvis nogen ved noget og kan bidrage med viden, som måske kan ”prikke hul på ballonen” så vi kan få alle au pairs herop, så er jeg åben. Ellers var meningen med denne opdatering blot at fortælle at vi gør have vi kan, I er velkomne til at sende mig en mail og spørge på en opdatering på jeres sag, men som udgangspunkt så er dette en generel udmelding herfra, at så snart der sker nyt så hører I fra mig. Det er en svær tid for alle, men også en tid hvor tolerance er vigtig.

 

 

-og en status herfra...

06. juli 2020

Sommerferien er over os, og i år ser den unægtelig lidt anderledes ud end den plejer…

Flere danskere bliver hjemme, og håber på det gode danske sommervejr er med os. Og er der noget sted der er skønnere at feriere, end i vores eget lille land, hvis ellers vejret viser sig fra sin bedste side?

Noget af det vigtigste i au pair ordningen er, at det skal være en kulturel oplevelse at være au pair i Danmark. Og netop i år er der store fordele for både au pairs og familier i at tage rundt i Danmark og se vores seværdigheder og forskellige landsdele. I dag blev offentliggjort, at flere forlystelsesparker og museer har sat prisen drastisk ned over sommeren, for at trække turister til og tabt omsætning hjem. Derfor er det en oplagt chance både for au pairs og familier til at komme rundt og opleve både kulturen, historien, forlystelserne og alt det andet som Danmark byder på.

Og jeg skal være den første til at indrømme, at jeg heller ikke selv har været for flink til at blive i Danmark når kufferten skulle pakkes. Derfor har jeg og mine børn en masse gode oplevelser og historier til gode, og i år der bliver vi af flere årsager hjemme. Så nu skal der planlægges…

Flere og flere familier henvender sig igen, og er klar til at få en au pair. Og studenterne er også begyndt at vågne af de sidste par ugers ”fejringsrus” og spørge hvad det kommende sabbatår skal bruges til. Og det er jo fantastisk, at grænserne åbnes i flere europæiske lande, og er klar til at tage imod blandt andet au pairs igen. Værst ser det ud i Australien og USA, som har meldt ud at de ikke er klar til at åbne op for au pairs før i det nye år. Det må vi forholde os til, selvom det er brand ærgerligt. Heldigvis er flere af kandidaterne stadig klar, og klar på at vente, til det forhåbentlig kan lykkes at komme afsted.

Filippinerne begynder også langsomt at åbne op. En ting er, at Ambassaderne har været lukket rundt omkring, men på Filippinerne har transportsystemet været helt lukket ned, og det har ikke været muligt heller at rejse fra et sted til et andet. Og det har skabt ”flaskehals” i de sager hvor au pairs har været godkendt. Men så snart det er muligt for dem at komme rundt i landet igen, så hjælper vi selvfølgelig alt hvad vi kan, både med at få dem herop, og få forlænget visum i den anden ende.

En ansøgningsproces tager stadig ca. 3 måneder fra start til slut. Og det har vi en forventning om, holder stik, såfremt vi kan styre pandemien i efteråret også. Vi er nødt til at arbejde hen i mod, at alt bliver så normalt som det kan igen. Og kommer der udfordringer, så hjælper vi selvfølgelig med dem også. Både vores kandidater og de bureauer vi samarbejder med har samme filosofi. Så har du lyst til at enten at få en au pair, eller komme til udlandet som au pair, så står vi klar til at hjælpe. Vi er med i hele processen og bakker op hele vejen. Du kan altid kontakte os, hvis du har spørgsmål, og du skal klare så lidt som muligt i ansøgningsprocessen selv. Det er et krav, at vores filippinske au pairs har været på introduktionskursus in Manila inden afrejse. Her får de kendskab til basis ting som; kultur, børneopdragelse, hvordan en dansk familie fungerer, rengøring, hvordan vores elektriske apparater fungerer, danske madopskrifter, lidt førstehjælp (ikke et decideret førstehjælpekursus) og meget andet.

Du får som udgangspunkt altid 4-5 mulige kandidater at vælge imellem til at starte på. Vores au pairs har lavet en fin ansøgning online, og herefter en introduktionsvideo, som du får tilsendt, så du har en god fornemmelse af kandidaten. I sidste ende er det nemlig kemien, som er afgørende for, om det er det rigtige match. Og det gælder både om du er familie som skal have en au pair, eller du skal ud som au pair. Man kan klare de fleste udfordringer, hvis blot man har en god kemi.. Og ellers er vores vigtigste opgave at fortælle, at vi er med hele vejen, og at man altid kan kontakte os ved spørgsmål. Det skaber en tryghed for både familier og au pairs.

Og i Danmark er der trygt… lige nu… og selvom vi stadig skal passe på hinanden og holde afstand, så skal vi også huske at sætte pris på hverdagen. Få hverdagen så meget tilbage, som det er muligt. Og støtte de lokale butikker og virksomheder rundt omkring i landet som er udfordret pga. Corona virus. Så lad os håbe det gode danske sommervejr er retur snart, og vi kan nyde vores lille land, som det nu er muligt. Og huske at alt bliver godt igen, og normalt igen.

Vi er her på kontoret hele sommeren (dog begrænset i uge 30), så hvis du har spørgsmål eller gerne vil i gang med at finde en au pair eller gerne vil ud som au pair, så kan du altid kontakte os.

 

God sommer.

Studenter tid & fremtid.

28. juni 2020

I disse dage ser vi alle de ny udklækkede studenter fejre, at huen er i hus. Og præcis i år har de fleste nok nydt det ekstra meget, for det var ikke givet, at det kunne lade sig gøre at køre studenterkørsel og besøge mor og far. Men det lykkedes, og det skal da fejres. Rundt om hjørnet venter der efter sommerferien for de fleste studenter et nyt kapitel. Og uanset om man springer ud i en ny uddannelse, har fået læreplads eller har taget et sabbatår, så skal sommeren lige nydes først.

Der er flere, der har ansøgt om at komme til udlandet som au pair, og vi har haft mange gode placeringer hos familier, som glæder sig til at invitere en dansk au pair ind i deres familie til august / september. Vi har eksempelvis fundet en familie udenfor Venedig til en dansk pige. Og der er flere match på vej i Italien og Spanien. Der er også nogle, som allerede nu har sagt, at de er interesseret i at komme til London senere på året. Vi har også oplevet interesse for Australien, og lige nu afventer vi en afgørelse fra den australske regering i forhold til åbning af landet for au pairs.

Derudover har vi også placeringer i USA. Og her er udfordringen lige nu, at Præsident Trump og den amerikanske regering har suspenderet au pair ordningen indtil nytår. Dog vil de med 30-60 dages mellemrum gå ind og kigge aktivt på, om der skal åbnes mere op. Men, som det har været tilfældet i Danmark, så handler det om at styre smittetrykket.

Det er selvfølgelig frustrerende ikke at kan få alle de placeringer igennem herfra, da vi ved at både familier og au pairs glæder sig enormt til at mødes. Men når jeg taler med de bureauer jeg samarbejder med, så er de alle både fortrøstningsfulde og arbejder på højtryk for at gøre hvad de kan, for at alting lykkes. Men det er ikke alle ting, som vi kan gøre noget ved. Men vi forsøger… Og vi er nødt til at tro på de projekter vi sætter i søen og forsøge at sejle dem sikkert i havn. Det gør vi også fremadrettet. Og derfor er også vores ambition, at alt hvad der kan lade sig gøre, det gør vi noget ved nu. Og alt det der kan lade sig gøre senere, det tager vi hånd om, når det er muligt.

Og imens må vi være positive, og glædes over de eventyr, der venter forude for de au pairs, som snart kan pakke kufferten og komme afsted. Vi håber, at de vil dele deres oplevelser med os, og give dem videre til andre fremtidige au pairs.

Men inden da skal vi og de nyde huen, alle festerne og forhåbentlig en dejlig varm og solrig sommer i Danmark.

Corona, isolation, en ny hverdag og ”tungen lige i munden”…

23. maj 2020

Det har været barske tider de sidste ti uger for de fleste. En helt uvirkelig og utænkelig situation for de fleste vedkommende, og hele familien samlet i hjemmet om nødundervisning, pasning og hjemmearbejde. Men danskerne har været super seje og fået ros for håndteringen af virus, og der bliver langsomt og kontrolleret åbnet op ude i samfundet igen. Det skal vi blive ved med, for at undgå et ”set back”. Det har samtidig været imponerende at opleve, hvordan alle har været i samme båd, tænkt løsningsorienteret og fået både skoleundervisning, børnepasning og karrieren til at køre på bedste vis. Mine egne to teen-age børn lærte både struktur og overblik i hverdagen. Sætninger som ”Jeg har møde om en halv time på Teams" og ”Mette holder pressemøde klokken 13.00” blev dagligdag. De oplevet hvordan mor arbejdede på kontoret og hver dag mødtes vi til frokost pause i køkkenet.

Jeg tror, at vi kommer til at lære meget af denne periode. Blandt andet tror jeg vi lærer, at der skal meget til før at vi bliver fuldstændig handlingslammede igen, og ikke hurtigt formår at tænke kreativt og i muligheder i stedet for forhindringer. Der er selvfølgelig ting som er ude af vores hænder uanset hvordan vi forsøger at løse det. Men jeg tror også, at vi lærer at sætte mere pris på hinanden, på familien, et kæmpe kram og bare nyde at være sammen socialt. De små ting har fået en større betydning. I går da jeg selv besøgte midtbyen her hvor jeg bor, blev jeg en smule emotionel af at se, hvordan folk sad på caféer på gader og stræder, og nød en is og en kold øl og det gode vejr. Det er jo noget de fleste har savnet, og som vi førhen har taget for givet.

Den dag Danmark lukkede ned, var jeg rundt på gymnasierne i Aarhus og sætte plakater op omkring at blive au pair i udlandet. Det projekt har jeg pga. Lukningen måttet opgive at fuldføre i resten af landet i år. Til gengæld har jeg en annonce i en lille bog, som følger med alle huerne rundt til de kommende studenter. Det betyder at det stadig er muligt at komme ud og opleve verden som au pair, hvis man har tanker om et sabbatår.

Der begynder at komme henvendelser fra familier og au pairs igen, og det er jo super dejligt og lige sådan det skal være. Samtidig hører jeg fra de bureauer jeg samarbejder med rundt omkring i verden, at de er fortrøstningsfulde ifht. grænseåbninger indenfor den næste måned eller to. Så vi tror på, at det selvfølgelig kan lade sig gøre, både at sende au pairs afsted, men også at få au pairs til Skandinavien hurtigst muligt. Ambassader og Konsulater har fortsat lukket. Men sidste melding er, at de fleste har kortere deadlines ifht. Åbning end de har haft hidtil. Så i slutningen af maj – starten af juni, så håber vi at de begynder at kunne åbne op rundt omkring derude igen. Så der er altså stadig grund til at tro på drømmen og projektet, uanset om du gerne vil ud som au pair eller gerne vil have en au pair. Vi holder os løbende opdateret ifht. Åbning af Ambassader og Konsulater, gennem Udenrigsministeriets Borgerservice mv. Så vi forsøger at have fingeren på pulsen og være på forkant og opdateret på det vi kan.

Der er stadig ting vi kan gøre, hvis du gerne vil have en au pair eller ud som au pair. Selve ansøgningsprocessen og at finde en familie/ eller au pair kan vi stadig sætte i gang. Selve besøget på ambassaden ligger nemlig senere. Men fordelen ved at bruge aupairagent.dk er, at så du skal lave så lidt som muligt selv. Vi guider familie og au pair i hele processen, og vi står til rådighed i hele perioden du enten er au pair eller har au pair i familien. Du er kort sagt aldrig alene.

Lige nu mangler vi au pairs til Italienske familier. En "sports tosset" familie i Milano vil gerne have en au pair i 6 måneder efter sommerferien, og en familie nær Alba med en pige på 10 år mangler en au pair lige så snart grænserne åbner og 3 måneder frem. Så hvis du eller en du kender har lyst til en oplevelse i det sydeuropæiske, så tag endelig fat i os eller ansøg her. Du må også gerne kontakte mig og høre mere om de konkrete familier. Jeg vil poste konkrete ”au pair jobs” både på Facebook, Instagram og i Nyhedsbrevene i fremtiden. Så der er flere muligheder for at holde sig opdateret på disse på de sociale medier. Tilmeld dig nyhedsbrevet på hjemmesiden enten som familie eller au pair. Lige nu kører der en "Freebie" hvor du får 4 emails med gode råd til enten at blive au pair eller få au pair. Og gode råd kan vi alle bruge engang imellem. Og bare roligt…. Jeg hverken spammer dig eller skriver noget langt og langhåret… Og har du spørgsmål om noget konkret, så er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os. Det kan du gøre lige her.

"